Doma pečený chlieb na párdňovú turistiku

Vlastne je to Knäckebröd (Švédsky chlieb). Snažil som sa raz doma upiecť Knäckebröd, ale nemal som po ruke žitnú múku, tak som spravil cesto z pšeničnej. Tento chlieb pôvodne mali vikingskí bojovníci so sebou, keď šli na dlhé boje (podľa toho asi Tolkien vymyslel elfský chlieb, ktorý bol určený na dlhé cesty). Je dvakrát pečený (vytiahol som ho omylom ešte surový a potom som naň zabudol) a vydrží dlhú dobu takmer čerstvý aj pri normálnom skladovaní. Je dosť sýty, takže turista pár dní nemusí variť, keď si ho spraví dopredu.

 

Suroviny:

250 g hladkej múky,

250 g hrubej múky,

50 g polohrubej múky,

50 g práškového cukru (ale nemusí byť),

250 ml studeného mlieka,

20 g masla,

120 g roztierateľného tuku,

pol polievkovej lyžice soli a rascu podľa chuti,

vajíčko.

Postup: z hrubej a hladkej múky, mlieka, cukru, soli a časti rasce vymiešame hladké cesto, ktoré necháme odstáť v chladničke podľa potreby (najmenej však 2 hodiny). Po odstáti v chladničke zmiešame s polohrubou múkou, znova dohladka a vylejeme na plech, na ktorom je papier na pečenie, potrieme rozmiešaným vajíčkom a pokoreníme rascou (kmínom). Dáme piecť do vyhriatej elektrickej rúry pri 180°C asi na 10 – 15 minút, potom vyberieme, necháme vychladnúť, pokrájame, otočíme a dáme ešte na 5 minút do rúry pri 220°C. TREBA KONTROLOVAŤ!!! Pokiaľ je po 5 minútach ešte surový necháme dopiecť vo vypnutej rúre. Musí byť chrumkavý, inak sa rýchlo pokazí.

S týmto chlebom som s jednou várkou vydržal 5 dní, ale jedol som popri tom aj iné veci a chlieb bol vynikajúci.

Prajem dobrú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *